Over naderend macro-economisch onheil en uw beleggingen
De ouderen onder de lezers, kennen hem nog wel: Wim Kan. Hij was ooit samen met Wim Sonneveld en Toon Hermans één van de drie grote cabaretiers van Nederland. Wim Kan verzorgde jarenlang de oudejaarsconference en één van zijn bekende uitspraken is: “Voorspellen is zo moeilijk, vooral als het over de toekomst gaat”. En juist daar wilde ik het eens met jullie over hebben vandaag. Over de toekomst dus en dan vooral over de ontwikkelingen in onze samenleving en de effecten daarvan op de economie en de beurs.
Zeker weten doet niemand het. Zekerheden in de economie en bij beurskoersen bestaan al helemaal niet. Dan blijft er kennelijk alleen ‘Mijn gevoel’ over. En dat gevoel van mij is niet zo positief. Ik denk dat wij begonnen zijn aan de lange glijvlucht naar beneden. De volgende generaties mensen zullen het niet zo goed hebben, zoals wij het gehad(!) hebben.
Nu weet ik ook wel dat gevoel een slechte raadmeester is, maar gelukkig kan ik mijn gevoel terug voeren op een aantal zaken, die ik hier kort zal noemen.
1. De grootste schuldencrisis ooit. Hoe kunnen landen, zoals Japan (238% van BBP), Griekenland(193%), Italië(151%), Frankrijk(113%), USA(121%) en vele andere hun schulden ooit terug betalen? En de te betalen rente, hoe?
2. De grootste demografische omwenteling ooit. (Te weinig kinderen in het rijke westen om de pensioenen van de vergrijzende bevolking te dekken. Te veel kinderen in Afrika en Latijns Amerika). Te weinig arbeidskrachten.
3. Het schijnbaar ongelimiteerde gelddrukken door Centrale Banken met al gevolg een wereldwijde inflatie.
4. De oorlog Rusland-Oekraïne. Wat als Rusland wint? Wat als het verliest?
5. De geopolitieke strijd om de wereldmacht tussen de USA en China.
6. De gevolgen van het ingezette klimaat neutrale beleid.
7. De oncontroleerbare vluchtelingenstromen die nu ook de USA en Europa boven hun hoofd uit groeien.
8. De torenhoge inflatie, die door De Nederlandse Bank voor 2023 en 2024 op 4,9% en 5,0% wordt voorzien. Brrrr.
9. De verwachte wereldwijde recessie.
De econoom Nouriel Roubini bespreekt deze en andere crises in zijn laatste boek Megathreads. Hij komt daarin tot de conclusie dat deze ten dele elkaar overlappende dreigingen een onomkeerbare negatieve invloed op de wereldeconomie hebben. En deze ‘supercrisis’ zou binnen niet al te lange tijd tot uitbarsting moeten komen. Tenzij…. Ja, tenzij wat? Een Russische terugtrekking uit Oekraine zou wel helpen. Maar of dat gebeurt…?
Maar ook door anderen, wordt op basis van de simpele constatering van wereldwijde groeivertraging doem voorspelt. Belangrijk is dat de drie grote economische machtsblokken, de USA, de EU en China alle drie gelijktijdig een grote daling van de groei in 2022 hebben ondergaan. De topvrouw van het IMF in Washington, als ook Dr. Jaap van Duijn – het vroegere Bestuurslid van de ROBECO beleggingsfondsen – voorspellen voor 2023 een verdere verslechtering van de economie. Van Duijn zal wel opgetogen zijn dat hij eindelijk gelijk krijgt, want in 2011 publiceerde hij bij de Bezige Bij al “De schuldenberg, hoe de wereldwijde schuldenlast ons allemaal gaat raken”.
Een beetje belegger heeft natuurlijk al lang gezien dat de AEX van de Amsterdamse beurs in 2022 met bijna 14% is gedaald. De Amerikaanse indices zijn zelfs nog sterker gedaald.
Het is dus niet zo vreemd dat Vermogensbeheer.nl die de gemiddelde resultaten van ruim 70 vermogensbeheerders publiceert, laat zien dat die resultaten voor de eerste 9 maanden van 2022 dik negatief zijn. Voor een offensieve portefeuille was dat cijfer -16,5% en voor een neutrale portefeuille -14,1%. Gefeliciteerd allemaal!
Opmerkelijk is dat meer recente cijfers ontbreken. Ik heb daarom ook de websites van 5 grote bekende Nederlandse vermogensbeheerders geraadpleegd. En raad eens, want dat is ook opmerkelijk… Nergens, met geen woord of getal, valt te ontdekken welk rendement zij zoal gemaakt hebben voor hun klanten. Waarom zouden zij die informatie toch achter houden…?
Een beleggingssysteem met Futures heeft het voordeel dat er in principe aan een daling net zo goed te verdien is als aan een stijging. Dat geldt overigens ook voor een stijging van de beurs. Met een slim algoritme kun je bepalen wanneer je met futures moet inzetten op een stijging en wanneer op een daling. En dat is wat wij doen; handelen op basis van een algoritme. De resultaten? Sinds 2016 staat op ons rendement van werkelijk gehandelde trades gemiddeld op +32,96% per jaar. En het jaar 2022 werd zojuist afgesloten met een plus van +36,57%. Daarmee staat het beleggingssysteem WS907 op een nieuw ‘all time high’. En is daarmee het oudste en best presterende systeem in de Systems2Follow familie. Ons systeem WS908 is met een gemiddeld rendement van +23,28% overigens het op één na beste systeem.
Ja, en zoals jullie weten moet je altijd spreiden… En dat heeft niets met een goed of slecht gevoel over de economie te maken. Ik vertrouw er wel op dat onze systemen zowel in dalende als ook in stijgende beurzen hun mannetje zullen staan. En dat traditionele beleggers in 2023 hun borst nat kunnen maken… Of houdt u aan al deze voorspellingen een ander gevoel over?
Maar economen staan bekend om hun slechte voorspellingen van de economie. Daar hoor ik ook bij. Dus ook hier geldt: Het zou zo maar eens anders uit kunnen pakken. Het is dus wijs om te beleggen in systemen die zowel bij dalende als bij stijgende beurzen de potentie hebben om winst te maken. En die zijn er…
Ondanks allerlei doemscenario’s wens ik u een vrolijk, gezond en financieel voorspoedig 2023 toe. Dat laatste heb je nu dus mede zelf in de hand.
Tenminste, als je actie neemt.
4 januari 2023
Martinus van Dolder