KWANTITATIEVE MARKTANALYSE - DE S&P 500 MAANDGRAFIEK

Wat valt er allemaal af te lezen aan een prijsgrafiek van een onderliggende waarde?

De lange termijn; de fundamenten

Allereerst moet vastgesteld worden op welke schaal er wordt gekeken. Mijn aanbeveling is, om vooral naar de langere termijn te kijken als beleggingskansen gewogen moeten worden. Daarbij is als eerste van belang, wat de fundamentele omstandigheden zijn. Is de onderliggende waarde historisch duur, of juist historisch goedkoop? Een fundamentele beschouwing houden we bij deze analyse van de S&P 500 niet. Kort kan aangegeven worden dat analisten het eens zijn erover dat de belangrijkste Amerikaanse index historisch duur is, en dat moet iedere belegger waakzaam maken. Fundamentele beleggers, zoals Warren Buffett met zijn Berkshire Hathaway, zitten dan ook op een relatief grote berg cash momenteel, omdat het niet eenvoudig is iets te vinden dat veel potentie heeft, terwijl nog maar weinig beleggers die potentie zien.

Maar zoals gezegd, fundamentele analyse is een ander hoofdstuk; vandaag kijken we naar de trend op de S&P 500 en of er iets te zeggen is over de fase waarin de markt zich bevindt.

WAT IS KWANTITATIEVE ANALYSE?

Kwantitatieve analyse berust vooral op data, en de wetmatigheden die aan de hand van die data vastgesteld kunnen worden. Statistiek speelt dus een belangrijke rol. Binnen kwantitatieve analyse kunnen algoritmes gemaakt worden die prijsdoelen genereren. Die prijsdoelen zetten we vandaag niet in de grafiek. Vandaag kijken we naar drie aspecten: we kijken naar de golfbewegingen om te zien of we kunnen vaststellen in welke fase de markt zich bevindt (1), we kijken daarbij naar de RSI (Relatieve Sterkte Indicator) (2), en we hebben wat Sequential tellingen van Thomas DeMark in de grafiek gezet (3).

DE SEQUENTIAL TELLINGEN VAN DEMARK

DeMark is econometrist van huis uit, en hij heeft een methodiek ontwikkeld om te trachten vast te stellen in welke fase de onderliggende waarde zich bevindt. Daarbij gaat hij er vanuit dat in een eerste fase van een trend beleggers het min of meer eens zijn. Er is weinig twijfel en de onderliggende waarde wordt relatief stabiel gekocht in geval van een uptrend, en verkocht in geval van een downtrend. Hij noemt deze fase de ‘setup’, en u ziet die in deze grafiek aangegeven met een bruine kleur. Vervolgens komt dan de Countdown. In de Countdownfase van de markt zijn beleggers het minder eens met elkaar. Er wordt winst genomen door sommigen, anderen blijven kopen. Dit leidt tot een andere marktstructuur en DeMark heeft daarvoor een telling ontwikkeld die niet verder gaat dan ‘13’. In deze grafiek is de Countdowntelling aangegeven met rode cijfers.

DE GOLFTELLING

We tellen in deze grafiek ook de golven, en dat doen we niet met Elliott Wave, maar op een volledig objectieve manier, dat wil zeggen dat iedere countertrend die we op mogen nemen in de telling, objectief krachtiger moet zijn dan de vorige.

DE RSI

Bij de Relatieve Sterkte Indicator wordt het interessant als we divergentie gaan zien. De koersen stijgen bijvoorbeeld naar nieuwe hoogtes, maar de RSI doet niet meer mee en plaatst een lagere top. Omgekeerd bij een daling; de koersen maken lagere lows, terwijl de RSI naar een hogere low gaat. Er is nog veel meer te zeggen over werken met de RSI, maar vandaag beperken we het tot deze divergentie, om conclusies te trekken.

We kijken hier naar ongeveer 9 jaar koersvorming.

Wat dan meteen opvalt, is dat er sprake is van een stijgende trend per saldo.

Eerst kijken we nu naar de eerste keer dat deze stijgende trend uitgedaagd wordt; dat gebeurt een beetje in 2018, maar meer nog in 2020, wat wij als vermogensbeheerders en analytici “de Corona-crash” noemen. In zeer korte tijd viel de S&P 500 in maart 2020 zeer diep, als gevolg van de paniek die wereldwijd ontstond over de mogelijke gevolgen van de pandemie.

DE GOLFTELLING: WE ZIJN IN FASE V, DE LAATSTE FASE VAN DE OPWAARTSE TREND

U ziet hier dat wij dat binnen de objectieve golftelling een beweging III – IV genoemd hebben. Binnen de wijze van golftellen gaat een golfbeweging nooit verder dan een zogenaamde golf V, (of v, als de golfbeweging van lagere orde is).

Dit betekent dat wij vanaf de bodem van 2020 de markt zo zien, als dat er sprake is van een laatste opwaartse fase. Deze laatste opwaartse fase is pas ‘af’ als er een correctie gaat optreden die groter is dan die van 2020, en dat zal dus een zeer zware daling moeten zijn.

Zo lang we die niet zien, is het nog steeds zo dat we objectief bezien in een opwaartse trend zijn.

Goed, kijken we nu naar de ontwikkeling binnen deze fase V vanaf de bodem van 2020. We zien een eerste cyclische fase van de V die doorloopt tot en met 2021. We hebben deze ‘i’ genoemd, de eerste opwaartse fase dus van een grotere golf V. In 2022 begint de aanval van Rusland op Oekraïne en 2022 werd een zwakker beleggingsjaar om die reden vooral, want er waren vele economische implicaties door de Russische agressie.

Vervolgens begint dan vanaf oktober 2022 golf ‘iii’ van V. Deze beweging houdt aan tot op heden, in 2025, en kan inmiddels ook weer verdeeld worden in een opwaarts subcyclus (i) en (ii). We zijn dus, in golftellingsvaktermen, in een (iii) van iii van V.

Wat is de verwachting die hierbij hoort? Het belangrijkste is: voor de lange termijn moeten we hogere toppen verwachten. Dat ten eerste. Ten tweede: vroeger of later krijgen we een neerwaartse beweging van belang, die een neerwaartse (iv) moet plaatsen. In de praktijk betekent dat, dat meerdere maanden stijging weggevaagd zullen worden. Deze te verwachten daling zal echter, zo is de speculatie op dit moment, koopwaardig uitpakken.

DE RSI

Nu we de golfstructuur beoordeeld hebben, kijken we wat de RSI ons vertelt.

We zien in de RSI drie keer een overbought situatie, aangegeven met een grote groene cirkel onderin de grafiek, waar de RSI staat. Een overbought situatie in de maandgrafiek is goed, als het binnen de trend de eerste keer is dat deze overbought optreedt. We kunnen bij twee groene cirkels zien hoe het verder ging. De overbought in 2017 leidde na een daling van een paar maanden tot een hogere top in 2018, maar nu met een lagere RSI. Er volgde een wat grotere daling, maar vanaf 2018 begon een nieuwe opgaande fase tot aan het begin van 2020. We zien hier dat de RSI tot twee maal toe een lagere top plaatste, terwijl de index zowel in 2018 als in 2020 een hogere top plaatste.

Vervolgens zien we voorafgaand aan de top van 2021, dat de RSI weer overbought wordt, wederom een goed teken. Inderdaad bleek dat de ‘echte’ top wat later viel, en nu met een lagere RSI. Divergentie dus, en de daling van 2022 volgde. Dat was een wat langere daling, en pas in november 2024 zagen we een nieuwe overbought, die na een negatieve maand december, op dit moment nog steeds een lagere RSI te zien geeft, terwijl januari 2025 een nieuwe top heeft geplaatst.

De RSI vertelt dus momenteel dat het oppassen geblazen is, omdat er kans is op een voorlopige top voor de S&P500 in 2025, nu in januari of wat later, waarop een grotere daling kan volgen, die conform deze analyse nog steeds koopwaardig zou moeten uitpakken.

DE SEQUENTIAL TELLING VAN THOMAS DEMARK

De achtergrond van het ‘uittellen’ van een stijging of daling is deze uitspraak van DeMark: “a trend is a trend untill it is about to end”.

Met andere woorden we proberen met deze methodiek te zien of we een top of bodem kunnen zien aankomen.

We zien in deze maandgrafiek tot driemaal toe een geplaatste setupfase. Bij het trachten ‘uit te tellen’ in 2021, kwamen we niet verder dan de rode ‘10’, waarna de Oekraïne-oorlog uitbrak, en deze uittelling werd afgebroken.

Vanuit een nieuwe setup, die gevormd werd vanaf de 2022 bodem, zijn we in november 2024 aanbeland bij de ‘13’, met inderdaad een lagere decembermaand, maar intussen is er alweer een nieuwe setup ontstaan, wat positief is, want vanaf de nieuwe setup zijn we alweer bezig met een volgende en nu snellere Countdownfase, in blauw, en niet meer in rood. We passen een snellere ‘uittelling’ toe naarmate de trend verder is.

Wat vertelt ons deze Sequential Telling? In lijn met de lezing van de RSI vertelt de telling ons dat we zeer voorzichtig moeten zijn in 2025, aangezien er een ‘13’ is geplaatst in de maandgrafiek.

CONCLUSIE VAN DE ANALYSE

Duidelijk is dat we op een grotere correctie moeten rekenen en pas als deze correctie heeft plaatsgevonden in dit grotere plaatje van de maandgrafiek, is er weer meer ruimte opwaarts voor de S&P 500.

Zorgeloos beleggen en een leuk rendement?

Volg onze professionele systemen en ga in vier stappen naar rendement.

Kies een systeem