Bekijk nu ons webinar over ES Small Cap en leer hoe je kunt beleggen in Amerikaanse Small Cap aandelen.

Maandoverzicht juli: Beide RVM Systemen naar nieuwe all-time high

DE MAAND JULI 2022

Juli was met + 11,13% eindelijk weer eens een goede maand voor de westerse beurzen en ook voor de AEX, na een maandenlange periode van zwakte.

RVM STRATEGY

RVM Strategy had een resultaat van + 1,37%, relatief gemiddeld voor dit systeem. Er waren geen bijzonderheden.

RVM RETIREMENT

Bij RVM Retirement betaalde zich het geduld uit dat men moet betrachten wanneer men dit systeem volgt. Een achteraf redelijk goed getimede bijkoop van oude belangen en aankoop van nieuwe belangen begon mooi te renderen in juli.

RVM Retirement had een maandresultaat van 8,80%. Dat bestond uit de combinatie van een behoorlijke waardestijging van de langere termijn belangen, en een iets grotere winst dan bij RVM Strategy op de momentumstrategie.

Bijzonder interessant was daarbij dat de koersen opgeveerd zijn in juni vanaf een door ons algoritme uitgerekend steunniveau voor 2022. Deze berekening is maanden geleden gemaakt en nu is gebleken dat die goed heeft gefunctioneerd, kunnen we alleen maar tevreden zijn met onze methodiek.

VOORUITZICHTEN

Voor ons is er niets veranderd. Wij hadden een positieve visie op de aandelenmarkt en dat is nog steeds zo, zij het in iets mindere mate vanwege het scherpe herstel dat we zagen in juli.

VRAGEN VAN BELEGGERS

De interessantste vraag die wij kregen in de maand juli, had te maken met het voorspellen van beurs en/of economie.

Mensen die als ‘experts’ bekend staan worden vaak aan het begin van een nieuwe maand gevraagd naar hun idee over de markt. Die experts waren vooral negatief de laatste tijd, ook in juli. Daarnaast zijn er ook overal, elke dag, doomsday voorspellingen te lezen, niet van leken dus, maar van experts.

De interessante vraag was aan ons was: “wij lezen geregeld niet zulke fraaie vooruitzichten voor de economie en de inflatie. Hoe ziet u dat? En wat kunt u aanraden als bescherming tegen inflatie?”

Laten we daar eens op ingaan.

“Niet zulke fraaie vooruitzichten voor economie en inflatie.”, dat allereerst.

Het eerlijke antwoord is, dat wij ons hier niet mee bezig houden. Waarom niet? Dat er heel veel fout gaat in de wereld, dat weten we. De nieuwspagina’s meldden elke dag nieuwe chantagepraktijken van Rusland jegens succesvolle Europese democratieën en nieuwe wreedheden en moordpartijen op Oekraïners, door diezelfde Russen begaan.

Dit is ook economisch van belang. De terreur van Rusland leidt tot scherp hogere gasprijzen en in het algemeen hogere energieprijzen, Als energie duurder wordt, worden veel andere producten ook duurder.

Maar deze inflatie veroorzaakt door oorlog kan ook zo maar ineens voorbij zijn. Er is niets voorspelbaar aan.

In het algemeen is dat zo: zowel economie als inflatie zijn niet te voorspellen.

Dat is niet zo zeer een mening, eerder een vaststelling vanuit heel veel statistische waarnemingen.

We kunnen de centrale banken FED en ECB als voorbeeld nemen.

Deze centrale banken hebben officieel een mandaat om voor prijsstabiliteit te zorgen. Zij hebben dus hun modellen daarvoor, die voorspellend moeten zijn. Hun ingrepen moeten wij als marktvolgers en beheerders dan ook weer ‘voorspellen’, wat we ook naar beste eer en geweten proberen te doen. Maar altijd weer blijkt dat FED en ECB achteraf te vroeg of te laat waren, en dat ze te veel of te weinig deden.

De forse ingreep in de Amerikaanse rente van Paul Volcker in de jaren ’80 van de vorige eeuw als president van de FED was gedurfd en op dat moment waren er genoeg mensen die het als onverantwoord beschouwden. Voorspelbaar was de uitkomst van zijn beleid niet, de inflatie moest worden ingedamd, maar of dat zou lukken op deze manier?

Nu wordt hij geprezen voor wat hij durfde te doen, maar dat is achterafwetenschap.

We kunnen dus als beheerders niets voorspellen over economie en inflatie. We kunnen wel een bepaalde trend vaststellen, maar dat is iets anders.

Dan het tweede deel van de vraag van beleggers: “Wat kunt u aanraden als bescherming tegen inflatie?”

Het antwoord hierop ligt dichter bij onze expertise: aandelen bezitten.

Specifiek raden wij aan om aandelen in bedrijven aan te kopen waarvan de belegger mag aannemen, dat deze bedrijven in staat zijn om marges overeind te houden in een inflatoire omgeving. Uit het cijferseizoen blijkt al dat er vele bedrijven zijn die de marges overeind weten te houden.

Ook bedrijven die ieder jaar weer in staat blijken te zijn om het dividend te verhogen, zijn goede kandidaten voor een portefeuille die in staat is de inflatie bij te houden.

Vanouds gelden ook grondstoffen in portefeuille als verdediging tegen inflatie. Dat is zeker ook geen slecht idee, alhoewel grondstoffen geen dividend uitkeren, een minpunt.

Het belangrijkste wapen tegen inflatie is echter het bezitten van een betalende baan. Mensen die deelnemen aan het arbeidsproces mogen hopen dat werkgevers in staat zijn inflatie te compenseren via hogere lonen.

Maar wij als beheerders kunnen daar uiteraard niet in voorzien.

Wij kunnen alleen u zo goed mogelijk dienen door uw geld te vermeerderen op een verantwoorde manier.

Zoals altijd, u bent welkom om RVM Strategy en/of RVM Retirement te gaan volgen.

Velen gingen u voor!

Met vriendelijke groet,

Ruud van Megen

Zorgeloos beleggen en een leuk rendement?

Volg onze professionele systemen en ga in vier stappen naar rendement.

Kies een systeem