Bekijk nu ons webinar over ES Small Cap en leer hoe je kunt beleggen in Amerikaanse Small Cap aandelen.

UPDATE RVM systemen

Geachte beleggers,

De maand augustus was voor de AEX niet zo best, met – 6,74 %.

RVM Strategy was in augustus + 0,80 %, RVM Retirement – 1,82 %.

Wie deze updates eerder heeft gelezen, weet dat ‘Retirement’ niet voor niets zo heet, er wordt voor de lange termijn belegd, en dus is er voor wat die beleggingen betreft een marktrisico. De outperformance tegenover de AEX bij RVM Retirement werd in augustus bepaald door een mix van vaste belangen die het in augustus beter deden dan de markt, in combinatie met een positief rendement op het momentumsysteem, dat werkt met dezelfde berekeningen als RVM Strategy.

2022 IS WEL EEN BEROERD JAAR VOOR AANDELEN TOT NOG TOE, MAAR…

… 2021 was een van de beste jaren ooit. Dus we mogen wat dat betreft wel een beetje relativeren. Zeker als we vergelijken met de bodem van de Corona-crash in 2020, die nog heel veel dieper uitkwam.

Het is in principe ook niet zo dat hoge inflatie slecht zou moeten zijn voor aandelenprijzen, eerder integendeel. Bij hoge inflatie worden spaartegoeden uitgehold, historisch bezien, terwijl aandelen in het bedrijfsleven in het algemeen juist beschermen tegen de geldontwaarding die bij inflatie hoort.

Alles draait erom of de hogere prijzen opgebracht kunnen worden. Als afnemers en eindgebruikers door de hogere prijzen af gaan zien van aankoop, dan gaan de normaal gesproken simpele economische wetten gelden: de prijzen zullen dan moeten dalen, anders valt de afzetmarkt weg. Bedrijven en privé-personen die nu om compensatie vragen vanwege de hoge prijzen, met name voor energie, moeten ook beseffen dat dit deze normale marktwerking verstoort. Veel meer moet gekeken worden naar het verdienmodel van de Staat der Nederlanden. Politicus Pieter Omtzigt stelt wat dat betreft, zoals wel vaker, de juiste vragen. Waarom de energie in Nederland duurder is dan in ons omringende landen, is niet uit te leggen. Dit zou allereerst helemaal niet zo mogen zijn. Beter dan bepaalde partijen te compenseren – en andere dus niet – is het natuurlijk om er vooraf al voor te zorgen dat de problemen niet kunnen ontstaan. Uiteraard moet dat gebeuren door lagere accijns te heffen op energie, maar daarover wordt het volk niet voorgelicht, dat de Staat geen zin heeft de hoge inkomsten uit accijns kwijt te raken. Uiteraard gaat dit ten koste van de burger, maar geen politicus die u dat zal uitleggen.

Het is ook duidelijk dat alle landen hun verdediging veel beter op orde moeten hebben. Met verdediging wordt in dit geval niet het leger bedoeld, maar energie-onafhankelijkheid. Het had nooit mogen gebeuren dat Duitsland zo afhankelijk werd van Rusland voor de energievoorziening. Dat is onvoorstelbaar slecht beleid geweest. Staten dienen te werken met worst case scenario’s, en dat is duidelijk totaal niet gebeurd.

Dit is eigenlijk wel te vergelijken met het bouwen van zo’n systeem als RVM Strategy. Hoe lang hebben we er niet over gedaan om dit systeem te ontwikkelen? Met hoeveel worst case scenario’s is er wel niet rekening gehouden? Het ging erom om de best mogelijke manier te vinden om een vermogen te beveiligen, te beschermen.

Als dit denken mogelijk is voor een vermogensbeheerder, waarom is het dan voor een land, voor een staat, niet mogelijk om in worst case scenario’s te denken en het beleid daarop af te stemmen? Er moet veel verder vooruit gedacht worden. Dat is best mogelijk. Grote staatslieden en belangrijke beschavingen blonken er in uit. Zorg dat er paraplu’s ingekocht worden als de zon schijnt. Korte termijnbeleid is géén beleid.

De Europese Unie helpt natuurlijk ook niet. Het is dodelijk als Europese burgers het idee hebben dat er aan de besluiten van “Brussel” niets te doen is.

Maar terug naar de beurs, de koersen.

SEPTEMBER TOT NOG TOE

Deze update wordt geschreven op 18 september, na de september-expiratie. RVM Strategy is in september winstgevend gebleven tot nog toe, terwijl de AEX lager staat voor een tweede maand op rij. Nog zijn de juni-lows niet in beeld, maar het beeld blijft zwak. RVM Strategy heeft daar geen problemen mee, maar RVM Retirement heeft wel een marktrisico.

Overigens blijft onze lange termijn visie op aandelen positief. Het is niet de vraag óf de aandelenkoersen weer gaan stijgen en op weg gaan naar de alltime high van 2021, maar wanneer. Dat blijft ons hoofdidee.

We besluiten deze update met vast te stellen dat we denken dat we de winstgevendheid van RVM Strategy kunnen blijven waarmaken in iedere markt. U bent welkom als volger!

Met vriendelijke groet,

Ruud van Megen

Zorgeloos beleggen en een leuk rendement?

Volg onze professionele systemen en ga in vier stappen naar rendement.

Kies een systeem